Rethought! Re-integratie van langdurig zieken
Uitgezonden 12 mei 2021 | Bekijk hier de opname Terug naar het overzichtInhoud
Almaar meer medewerkers zijn langdurig ziek. Toch willen de meesten graag opnieuw aan de slag. Hoe moedig je hun terugkeer aan? En hoe voer je een vernieuwend slim re-integratiebeleid?
Sta mee aan de vooravond van een nieuwe aanpak.
Laat je inspireren en inspireer de anderen in deze interactieve sessie van de toekomst.
Meer dan een half miljoen medewerkers en zelfstandigen in Vlaanderen is (langdurig) ziek. Dit aantal nam de laatste jaren sterk toe. Verwacht wordt dat dit cijfer nog verder zal stijgen door de huidige coronacrisis.
Word het niet tijd dat de 500.000 langdurige zieken parallel worden begeleid naar een oplossingsgerichte cultuur ipv hen bang te laten worden van de toekomst?
Er is dringend nood aan een beleid dat de uitval wegens ziekte voorkomt . Maar eveneens is inzetten op duurzame re-integratie van de langdurig zieken heel belangrijk. Enerzijds om de gezondheid en/of het herstel van deze (potentiële) medewerkers te bevorderen, anderzijds om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en de sociale zekerheid betaalbaar te houden.
“Danny Van Assche, voorzitter Commissie Diversiteit: ”Om mensen die lange tijd afwezig zijn met succes terug aan het werk te krijgen, is het belangrijk dat alle betrokken partijen goed samenwerken. Re-integratie is niet enkel een zaak tussen medewerker en werkgever. Ook de artsen en andere betrokken actoren spelen een belangrijke rol. Ongeacht of iemand een formeel of informeel traject volgt, de samenwerking tussen alle actoren is cruciaal om de re-integratie te laten slagen.”
De eerste vier tot zes weken van de afwezigheid zijn cruciaal voor een succesvolle terugkeer naar werk. Maak (her)tewerkstelling dan ook van bij het begin bespreekbaar. De wensen en doelen van de medewerker moeten hierbij in acht worden genomen, net als de arbeidssituatie en de mogelijkheden op de werkvloer. Daarnaast is het ook belangrijk dat er (informeel) contact blijft bestaan tussen de medewerker en een vertrouwenspersoon in de onderneming. En eveneens van belang is dat iemand van buitenaf op de positieve zaken en de oplossingsgerichte mogelijkheden kan gaan focussen los van de diagnose van ziekte die is gesteld.
Het kan meer zekerheid bieden en de angst om terug te keren wegnemen. Dit vraagt om ondersteuning en sensibilisering van zowel de medewerker als werkgever.
Wie na een lange afwezigheid weer aan het werk gaat, heeft vaak ondersteuning nodig. Het is van uiterst belang om daar op tijd bij te zijn en niet alle contacten te verbreken tot het te laat is en de medewerker alleen maar opstaat met onzekerheden.
De wetgever verplicht al sinds 2016 om langdurig zieken te begeleiden bij hun terugkeer naar de werkvloer. Via een re-integratietraject. Maar hoe goed lopen deze programma’s en worden we daar vandaag wel voldoende in begeleid als organisatie, leidinggevende en/of medewerker, collega?
Hoe pak je die re-integratie als werkgever aan? Werkt het momenteel optimaal?
En wat als jouw medewerker zijn vroegere job nog niet of niet meer kan uitoefenen?
Een adviescomité met Ann Cattelain (CEO Federgon), Lieven Annemans (Professor dr aan de RUG en gezondheidseconoom), Lode Godderis (Algemeen Directeur IDEWE), Isabelle Hoebrechts (founder 361° creating happy people) legt graag haar visie en stappenplan op de tafel om zo met jou in interactie te gaan. Het geheel professioneel gemodereerd door Gina Peeters.
“Wees welkom in onze webinar” 🙂
Noteer de datum in je agenda en registreer je online.
Sprekers

Lieven Annemans
Professor dr aan RUG en gezondheidseconoom

Isabelle Hoebrechts
361° creating happy people

Ann Cattelain
CEO Federgon

Gina Peeters
moderator - facilitator

Lode Godderis
Algemeen directeur IDEWE

Sponsor een event
Agenda
17:00 – 17:10
Verwelkoming en voorstelling
17:10 – 17:25
Kaderzetting
17:25 – 19:00
voorlegging en open gesprek rond een vernieuwende aanpak : interactieve Q&A
Inschrijven
Als PMC lid met een ALL-IN of DIGITAL lidmaatschap heb je reeds toegang tot de opnames en de extra informatie van het digitale event, zodra je bent ingelogd.
Nog geen lid? Schrijf je in en betaal je deelname na ontvangst van de factuur.
Je ontvangt na je inschrijving de praktische details in je mailbox.
Heb je een vraag? Contacteer ons via info@pmclub.be.
Inhoud
Wat is de impact van Covid-19 op onze arbeidsmarkt. Staan we voor onzekere tijden? Hoe kan je je als organisatie daartegen wapenen? Kunnen we een vergelijk trekken met eerdere crisissen? Zijn er lessen uit te trekken? ….
Jan Denys geeft vanuit zijn expertise een analyse geven met cijfers, mogelijkheden en tendensen.
Extra informatie
Eventfoto’s
Sprekers

Jan Denys
Arbeidsmarktspecialist, Randstad group