Testimonial #50YPMC

Ervaringen & getuigenissen van collega's uit het vakgebied

Piet Brys

Marleen Limbourg

Vera Peetermans

Fernand Vandewijngaerden

Activeiten georganiseerd

Partners

Deelnemers

Sprekers

#50YPMC met Piet Brys: “PMC heeft me leren relativeren en zelfverzekerder gemaakt als professional.”

Sterke mensen maken sterke organisaties. Met dit veelzeggende motto tekent Piet Brys sinds jaar en dag de HR-lijnen uit bij Groep IDEWE. Ook bij PMC groeide hij uit tot een vaste waarde die onze organisatie op vele manieren versterkte. Wij vroegen Piet wat hem na meer van 27 jaar lidmaatschap het meest is bijgebleven.

1.     Hoe heeft PMC jou geholpen als professional? #Professionaliseren
“Dankzij PMC sta ik sterker in mijn schoenen. De ervaringsuitwisseling met uiteenlopende professionals leerde me complexe vraagstukken relativeren, omdat ik merkte dat ze ook binnen andere organisaties niet zo eenvoudig op te lossen zijn. Dan is het van goudwaarde om een klankbord te hebben en verschillende benaderingen naast elkaar te leggen. Daarnaast heeft PMC mij zelfverzekerder gemaakt om bepaalde posities in te nemen en bracht het nieuwe thema’s op de radar die soms zelfs binnen mijn eigen organisatie nog niet zichtbaar waren.”

2.     Welke spreker of welk verhaal heeft jou het meest geïnspireerd? #Inspireren
“Persoonlijk vond ik de inbreng van academici, zoals Xavier Baeten, Ans Devos en Peggy Deprins, het waardevolst omdat ik zeer sterk geloof in een evidence based manier van werken. Ook de ontmoeting met Bart Bambost was verrijkend. Zo ben ik recent een samenwerking aangegaan met een externe partner bij wie hij een leiderschapstraject heeft gevolgd.”

3.     Over welk thema heb je het meest bijgeleerd? #Exploreren
“Ik denk niet zozeer aan één thema, maar eerder aan de kruisbestuiving van diverse HR-aspecten. Vooral de events rond leiderschap, organisatieontwikkeling en rewardmanagement stonden altijd hoog bovenaan mijn agenda.”

4.     Welk event of feestje ga je nooit vergeten? #Celebreren
“De boottocht in de haven van Antwerpen ter gelegenheid van 30 jaar PMC vond ik bijzonder. Ik kijk er dus zeker naar uit om binnenkort terug uit te varen naar aanleiding van het 50ste jubileum.”

5.     Met welke leden ga je absoluut nog contact blijven houden? #Connecteren
“De academische contacten zijn de meest duurzame. Tegelijk illustreerde corona dat een netwerk relatief en fragiel is. Je bent snel terug op jezelf aangewezen. Ook een organisatie als PMC is continu in beweging, leden komen en gaan. Hetzelfde geldt voor de contacten in mijn netwerk. Ze wisselen en dat is prima voor mij.”

Activeiten georganiseerd

Partners

Deelnemers

Sprekers

#50YPMC met Marleen Limbourg: “Ik ben fier dat we PMC een internationaal karakter hebben gegeven.”

Als oprichter en consultant van MLAdvisie verbindt Marleen Limbourg mensen, teams en organisaties met elkaar in één toekomstgericht verhaal. Ook bij PMC was zij een belangrijke connector en heeft ze de organisatie internationaal op de kaart gezet. Wij vroegen Marleen wat haar na 10 jaar als bestuurslid het meest is bijgebleven.

1.     Hoe heeft PMC jou geholpen als professional? #Professionaliseren
“In het uitwisselen van ervaringen met andere HR-professionals, zowel in inspiratiesessies als tijdens de informele babbel nadien met een glaasje en hapje. Als bestuurslid was het erg fijn en leerrijk om mee te mogen zoeken naar pioniers die nieuwe thema’s op de radar brachten, zoals burn-out.”

2.     Welke spreker of welk verhaal heeft jou het meest geïnspireerd? #Inspireren
“De sessie rond burn-out in 2014 met professor Elke Van Hoof is mij het meest bijgebleven. Vooral de kwetsbaarheid die de sprekers, zoals Pascal Van Loo, toonden toen ze hun persoonlijk verhaal deelden, vond ik zeer krachtig. Zeker als je weet dat burn-out op dat moment nog een vrij onbekend fenomeen was dat vooral werd toegeschreven aan individuele oorzaken. Vandaag staat de problematiek hoog op de agenda van organisaties en de maatschappij.”

3.     Over welk thema heb je het meest bijgeleerd? #Exploreren
“Ik was altijd het meest geboeid door Europees HR-beleid. Op een bepaald moment zag je dat het HR-beleid in grote bedrijven meer vanop Europees niveau werd aangestuurd. Daarop zijn Inez en ik naar Londen getrokken om PMC aan EAPM (European Association for People Management) voor te stellen. Dankzij die sterke connectie, heb ik veel uitwisselingsreizen mogen maken. Ik denk bijvoorbeeld met plezier aan onze trip naar Manchester waarbij het belang van een Europese body of knowledge voor HR op de agenda stond. En waar we onder de indruk waren van de impact van de digitalisering in ons vakgebied.”

4.     Welk event of feestje ga je nooit vergeten? #Celebreren
“De tweedaagse met PMC naar Straatsburg in 2006 was absoluut een hoogtepunt. Ik werkte al een tijdje als HR-adviseur samen met Patrick Penninckx voor de Raad van Europa. Zo is het idee gegroeid om er een Europese conferentie rond HR-beleid te organiseren. Het resulteerde in een onvergetelijke reis met een perfecte kruisbestuiving tussen networking, kennisdeling en ambiance. Eigenlijk was het een soort van grote schoolreis. Voor mij weerspiegelt dat mooi de visie van PMC waarbij inhoud en fun steeds hand in hand gaan. ”

5.     Met welke leden ga je absoluut nog contact blijven houden? #Connecteren
“Er zijn heel wat professionals deel gaan uitmaken van mijn netwerk. En na al die reisavonturen, blijf ik natuurlijk ook nauw contact met Inez houden.”

Activeiten georganiseerd

Partners

Deelnemers

Sprekers

#50YPMC met Vera Peetermans: “PMC heeft welzijn op de werkvloer mee op de agenda gezet.”

Als head of corporate wellbeing bij Fluvius, werkt Vera Peetermans dagelijks rond welzijn op de werkvloer. Een thema dat ook altijd hoog op de agenda van PMC stond en waar ze de afgelopen jaren flink wat inspiratie uit haalde. Wij vroegen Vera wat haar na 12 jaar lidmaatschap, waarvan 3 jaar als bestuurslid, het meest is bijgebleven.

1.     Hoe heeft PMC jou geholpen als professional? #Professionaliseren
“In de eerste plaats heb ik dankzij PMC kunnen proeven van verschillende thema’s uit het HR- en leiderschapspallet. En dat was zeer waardevol omdat ik in mijn professionele carrière ook graag met een brede waaier aan opdrachten aan de slag ga. Daarnaast heb ik veel aan het netwerken gehad. Zo babbelden we na iedere sessie vaak nog wat na over het centrale thema en deelden we onze ervaringen met elkaar. Altijd leerrijk, omdat je meteen wist wat werkte in de praktijk en wat niet.”

2.     Welke spreker of welk verhaal heeft jou het meest geïnspireerd? #Inspireren
“Enkele jaren geleden volgde ik een sessie rond stress en burn-out met Elke Van Hoof en Pascal Van Loo. Die termen waren toen nog niet zo bekend als nu. Elke Van Hoof bracht op een zeer bevattelijke manier de theorie, terwijl Pascal Van Loo hier zijn eigen ervaringen met een burn-out aan koppelde. Ik herinner mij nog zeer goed hoe Elke aan de hand van een verfrommeld blad papier uitlegde wat een burn-out met iemand doet. Ik gebruik dat voorbeeld ook telkens tijdens mijn gesprekken als veerkrachtcoach. Geweldig om te zien welke impact dat heeft op collega’s!”

3.     Over welk thema heb je het meest bijgeleerd? #Exploreren
“Zonder twijfel over welzijn. Ik was als professional sowieso al meer bezig met de zachte kant van HR. Maar het welzijnsthema heeft de laatste jaren erg aan populariteit gewonnen. Het heeft mij zelfs zo geïnspireerd dat we vandaag bij Fluvius met een team van vijf collega’s specifiek rond welzijn op de werkvloer werken, zowel op mentaal als fysiek vlak. We formuleerden onze droom recent nog als: Hét bedrijf zijn met de meest vitale medewerkers.”

4.     Welk event of feestje ga je nooit vergeten? #Celebreren
“Het laatste event van PMC in juni 2022, waarbij we een leiderschapsworkshop volgden met paarden in een manege in Burst. De manier waarop je die oefeningen aanpakt, vertelt veel over je leiderschapsstijl. Hoewel het werken met paarden totaal buiten mijn comfortzone ligt, vond ik vrijwel meteen een connectie met het paard en legden we een feilloos parcours af. Dan is het zeer fijn om achteraf van collega’s te horen dat ze mij ‘rustig, beheerst en communicatief’ vonden.”

5.     Met welke leden ga je absoluut nog contact blijven houden? #Connecteren
“Dat zullen vooral de leden zijn waarmee ik drie jaar in het bestuur heb gezeten, omdat ik hen ook op een andere manier heb leren kennen. Maar ook de collega’s van RiseSmart zullen ongetwijfeld nog regelmatig mijn pad kruisen.”

Activeiten georganiseerd

Partners

Deelnemers

Sprekers

#50YPMC met Fernand Vandewijngaerden: “PMC was de ideale broedplaats voor pioniers.”

Asco Industries is inmiddels uitgegroeid tot een wereldspeler in vliegtuigbouw en ruimtevaarttechnologie. En dat is mede de verdienste van Fernand Vandewijngaerden, die er de eerste personeelsdirecteur was. Ook binnen PMC was hij een belangrijke sleutelfiguur en initiatiefnemer. Wij vroegen Fernand wat hem na 39 jaar als bestuurslid (waarvan 20 jaar vice-voorzitter) het meest is bijgebleven.

1.     Hoe heeft PMC jou geholpen als professional? #Professionaliseren

“Toen we bij Asco Industries computergestuurde machines introduceerden, hadden we nog geen mensen aan boord die daarmee konden werken. Daarom heb ik als eerste een brug geslagen tussen ons bedrijf en de onderwijswereld, met de oprichting van een vormingscentrum voor operators van numeriek bestuurde machines. Dat was in de jaren ’80 ongezien. Maar het ruime netwerk van PMC met onder meer secundaire scholen, hogescholen en universiteiten heeft daarin een sleutelrol gespeeld.”

2.     Welke spreker of welk verhaal heeft jou het meest geïnspireerd? #Inspireren

“Ik heb altijd veel gehad aan de verfrissende inzichten uit de academische wereld. Ik denk aan professor Fauconnier als inspiratiebron rond communicatie in organisaties, professor Blanpain over de toepassing van arbeidsrecht in bedrijven en professor Lievens als specialist in personeelsselectie. Ik heb ook zelf talloze gerenommeerde sprekers aangebracht, zoals minister-president Luc Van den Brande, die in het kader van ons 25ste jubileum in het Hiltonhotel kwam spreken over Flanders Technology. De Vlaamse Regering zal deze technologiebeurs trouwens binnenkort relanceren. Maar de persoon die mij het meest heeft geïnspireerd was zonder twijfel voormalig PMC-voorzitter wijlen Chris Senecaut. Het professionele succes van een halve eeuw PMC is voornamelijk aan haar te danken. Haar communicatieve vaardigheden, haar inzet en kennis, haar vriendelijke humor en managementkwaliteiten werden door iedereen gewaardeerd.”

3.     Over welk thema heb je het meest bijgeleerd? #Exploreren

“PMC verrijkte mijn kennis in heel uiteenlopende domeinen zoals personeelsbeleid, bedrijfspsychologie en sociaaljuridische kwesties. Maar de sessies over de vorming en opleiding van personeel, en de samenwerking met de onderwijswereld waren het waardevolst voor mij. Het stelde mij in staat om de mensen in het bedrijf beter op te leiden en de groei van Asco Industries te stimuleren.”

4.     Welk event of feestje ga je nooit vergeten? #Celebreren

“De buitenlandse congressen voor personeelsbeleid hadden altijd dat tikkeltje extra, omdat je in een totaal andere omgeving kon netwerken. Ik heb uit ieder event wel iets kunnen meenemen naar mijn eigen werkplek.”

5.     Met welke leden ga je absoluut nog contact blijven houden? #Connecteren

“Veel collega’s van PMC zijn dichte vrienden geworden. Ook met Inez heb ik nog regelmatig contact. Ik zal zeker van de partij zijn op het jubileumfeest en kijk er alvast naar uit om iedereen terug te zien.”